Služba za turizam Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Kuća Kočića

Kuća Kočića nalazi se u stambenom naselju Kolobara. Sagradio ju je poznati trgovac Alija Kučukalić, koji se u Brčko doselio iz Čačka (Srbija) između 1890. i 1907. godine. Kuća tipološki odgovara austrougarskoj vili, izgrađenoj u eklektičkom – pseudomaurskom stilu. Taj izraz karakteriše upotreba bogate ornamentike i dekorativno-plastičnih elemenata na fasadama, za koje su uzori traženi najčešće na sjeveru Afrike i u Španiji maurskog doba.
Kuća Kočića je izgrađena kao slobodnostojeći objekat u vrtu s visokim drvećem i cvijećem. Dimenzije su 12,00 x 14,30 metara, s prizemljem i spratom. Osnovni konstrukcioni elementi su zidovi, a za njihovu izradu korištena je opeka debljine 50 cm. Međuspratna konstrukcija je od drveta. Stubište je kameno, a stubišna ograda željezna. Krov je četverovodni, strmog nagiba više od 35 stepeni, s klasičnom drvenom konstrukcijom, pokriven crijepom. 
Vila se sastoji od dva četverosobna stana potpuno istog rasporeda. Jedna soba je bila opremljena kao salon, s bogatom prostirkom, brušenim ogledalima, satenskim presvlakama i pozlatom na namještaju.
Kuća Kočića je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
 

Кућа Кочића