Служба за туризам Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине

Кућа Кочића

Кућа Кочића налази се у стамбеном насељу Колобара. Саградио ју је познати трговац Алија Кучукалић, који се у Брчко доселио из Чачка (Србија) између 1890. и 1907. године. Кућа типолошки одговара аустроугарској вили, изграђеној у еклектичком – псеудомаурском стилу. Тај израз карактерише употреба богате орнаментике и декоративно-пластичних елемената на фасадама, за које су узори тражени најчешће на сјеверу Африке и у Шпанији маурског доба.
Кућа Кочића је изграђена као слободностојећи објекат у врту са високим дрвећем и цвијећем. Димензије су 12,00 x 14,30 метара, са приземљем и спратом. Основни конструкциони елементи су зидови, а за њихову израду коришћена је опека дебљине 50 цм. Међуспратна конструкција је од дрвета. Стубиште је камено, а стубишна ограда жељезна. Кров је четвороводни, стрмог нагиба више од 35 степени, са класичном дрвеном конструкцијом, покривен цријепом. 
Вила се састоји од два четворособна стана потпуно истог распореда. Једна соба је била опремљена као салон, са богатом простирком, брушеним огледалима, сатенским пресвлакама и позлатом на намјештају.
Кућа Кочића је проглашена за национални споменик Босне и Херцеговине.
 

Кућа Кочића